CE MEDIEM ?

Medierea in Dreptul Familiei

Ce se poate media?

 • continuarea casatoriei
 • partajul de bunuri commune ( mobile si imobile )
 • exercitarea drepturilor parintesti
 • stabilirea domiciliului copiilor
 • contributia parintilor la intretinerea copiilor ( cresterea si educarea copiilor)
 • petrecerea vacantelor si sarbatorilor
 • orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instant competent sa pronunte divortul.

 Avantaje:

 1. Posibilitatea ca sotii sa-si rezolve probleme delicate intr-un cadru confidential pentru a gasi solutii care sa corespunda nevoilor fiecarui membru al familiei.
 2. Partile pot ajunge la o intelegere pentru viitor intr-un mod rapid si cu costuri financiare si emotionale cat mai mici.
 3. Mediatorul vegheaza ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului si incurajeaza parintii sa se concentreze asupra nevoilor acestuia, astfel incat sa nu-i afecteze cresterea si dezvoltarea

  Cand poate avea loc medierea in Dreptul Familiei?
– inainte de inceperea procesului de divort;
– in timpul procesului de divort.
– dupa divort, in cazul in care este necesara revizuirea intelegerilor precedente.

 Medierea in Dreptul Penal

Ce se poate media?

 • Se pot media infractiuni pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părtilor inlatura răspundere penală, infractiuni expres prevăzute în Codul penal.
 • Se poate media latura civila a oricarei cauze penale conform – Art. 23.(1) Cod de Procedura Penala “ in cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere, potrivit legii.”

 Avantaje:

 1. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
 2. Evitarea unui proces penal pentru infractiunile la care plangerea prealabila pune in miscare actiunea penala.
 3. Prin demararea procedurii de mediere puteti beneficia de o perioada de cel mult 3 luni pentru solutionarea unor situatii dificile pentru parti.
 4. Beneficiati de serviciile impartiale si neutre ale unui mediator autorizat.
 5. Dumneavoastra decideti, intr-un mod civilizat, solutia care sa va multumeasca.
 6. Confidentialitatea este garantata prin lege.
 7. Este o metoda cu costuri mai mici si rapida.
 8. Sunteti protejati de expunerea in public.
 9. Nu este obligatoriu ca victima sa intalneasca faptuitorul, părtile pot fi reprezentate de împuterniciti cu procură notarială.
 10. In cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala se poate face mediere cu privire la pretentiile civile avand avantaje atat pentru partea vatamata – recuperarea prejudiciului inainte de definitivarea procesului penal, cat si pentru inculpat care poate beneficia de circumstante atenuante.

 Cand poate avea loc medierea in Dreptul Penal?

–  in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile;

–  inaintea procesului penal sau a demararii urmaririi penale;

–  dupa inceperea procesului penal sau a urmaririi penale;

– pe tot parcursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Medierea in Dreptul Comercial

Ce se poate media?

– executarea contractelor

– rezilierea sau rezolutiunea contractelor

– interpretarea clauzelor contractuale

– pretentiile comerciale izvorate din derularea contractelor comerciale ( furnizor – client )

– orice situatie conflicuala generata in derularea contractelor comercial

– neintelegeri asupra contractelor comerciale ajunse la finalul executarii

– conflicte aparute intre societati comerciale si persoane fizice

– conflicte aparute intre societati comerciale partenere

– conflicte intre asociati, actionari

Avantaje:

 1. Confidentialitate atat din punct de vedere al termenilor contractuali negociati ( pret, timp de executie,…), cat si din punct de vedere al imaginii, deoarece in mediere nu exista sedinte publice.
 2. Costuri financiare reduse substantial deoarece nu mai sunt impuse taxe si expertize care de cele mai multe ori sunt comparabile cu prejudiciul suferit.
 3. Timp mult mai scurt de rezolvare a conflictului prin stabilirea sedintelor de mediere de catre parti impreuna cu mediatorul, fata de nenumaratele termene de judecata impuse.
 4. Gasirea unor solutii creative ( propuse si negociate de catre parti ) care satisfac nevoile si interesele tuturor partilor, fata de o solutie impusa de instanta de judecata.
 5. Pastrarea sau relansarea relatiilor de afaceri printr-un dialog constructiv care reda partilor controlul situatiei.
 6. In cazul solutionarii prin mediere a unui conflict, litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata, la cererea partii interesate, se restituie taxa judiciara de timbru, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.
 7. Atat inainte de a icepe un proces cat si dupa ce acesta a inceput, pe toata durata procedurii de mediere, termenele de prescriptie se suspenda, in limitele legale, si opereaza indiferent daca s-a ajuns, sau nu, la un acord de mediere.

Cand poate avea loc medierea conflictelor comerciale?

 • inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata
 • oricand dupa inceperea unui proces in fata instantelor de judecata

Medierea in Dr. Muncii

Ce se poate media?

Medierea poate fi o alternative de solutionare a conflictelor, litigiilor izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca. Se pot solution aspecte ce tin de:

 • salariu
 • timpul de munca
 • timpul de odihna
 • conditiile de munca
 • felul muncii
 • locul muncii
 • durata contractului

Medierea poate ajuta si in conflictele dintre angajatii sau departamentele unei companii/institutii care pot duce la pierderi financiare prin neproductivitatea data de climatul de munca existent.

Avantaje:

 1. Acord de mediere incheiat poate fi premisa unui act aditional la contractual individual de munca ce a generat conflictul, practic clauzele acordului putand fi cuprinse in acel act aditional.
 2. Acordul de mediere care contine o creanta certa, lichida si exigibila si este autentificat la notar constituie titlu executoriu.
 3. Atunci cand conflictul a ajuns in instant de judecata partile pot cere acordarea unui termen de suspendare a judecatii pentru o periada de cel mult 3 luni pentru a incerca solutionarea litigiului amiabil. Cererea se face in baza unui contract de mediere. Acordul de mediere poate scurta considerabil durata procesului.
 4. Medierea poate reduce substantial costurile.
 5. Atat inainte de a incepe un proces cat si dupa ce acesta a inceput, pe toata durata procedurii de mediere, termenele de prescriptie se suspenda, in limitele legale, si opereaza indiferent daca s-a ajuns, sau nu, la un acord de mediere.

Cand poate avea loc medierea conflictelor de munca?
– inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata
– oricand dupa inceperea unui proces in fata instantelor de judecata

Medierea in domeniul Protectiei Consumatorului

Ce se poate media?

– conflictele, litigiile in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau a unui serviciu defectuos

– nerespectarea clauzelor contractuale ori garantiilor acordate

– existenta unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici

– incalcarea altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor

Avantaje:

 1. PENTRU CONSUMATOR – remedierea situatiei si recuperarea daunelor intr-un timp mult mai scurt, cu costuri mult mai mici fata de un proces in instanta de judecata.
 2. PENTRU AGENTUL ECONOMIC – confidentialitatea impusa de procedura medierii duce la evitarea daunelor de imagine care pot afecta financiar comerciantii. Medierea da posibilitatea  negocierii daunelor materiale. Un proces in instanta poate impune cheltuieli mult mai mari cu expertize si alte taxe.

Cand poate avea loc medierea in domeniul Protectiei Consumatorului?
– inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata
– oricand dupa inceperea unui proces in fata instantelor de judecata

Raspunderea profesionala (Malpraxis)

Ce se poate media ?

Medierea este o alternativa in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura.

Raspunderea delictuala reglementata de art.1349 C.civ. presupune obligatia de a repara integral toate prejudiciile cauzate de fapta proprie sau, in cazurile anume prvazute de lege, de fapta altuia.

Avantaje:

 1. costuri financiare reduse  atat din puct de vedere al costurilor unui proces in instanta de judecata, cat si din punct de vedere al prejudiciului de imagine care poate aduce pierderi financiare.
 2. condidentialitatea procedurii – toate aspectele discutate sunt confidentiale prin lege.
 3. timp scurt de solutionare a conflictului – sedintele sunt stabilite in functie de disponibilitatea partilor.

Cand poate avea loc medierea cauzelor de malpraxis?
– inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata
– oricand dupa inceperea unui proces in fata instantelor de judecata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Translate »