Medierea in Dreptul Muncii

Medierea in Dreptul Muncii

Ce se poate media ?

Medierea poate fi o alternative de solutionare a conflictelor, litigiilor izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca. Se pot solution aspecte ce tin de:

 • salariu
 • timpil de munca
 • timpul de odihna
 • conditiile de munca
 • felul muncii
 • locul muncii
 • durata contractului

Medierea poate ajuta si in conflictele dintre angajatii sau departamentele unei companii/institutii care pot duce la pierderi financiare prin neproductivitatea data de climatul de munca existent.

Avantaje:

 1. Acord de mediere incheiat poate fi premisa unui act aditional la contractual individual de munca ce a generat conflictul, practic clauzele acordului putand fi cuprinse in acel act aditional.
 2. Acordul de mediere care contine o creanta certa, lichida si exigibila si este autentificat la notar constituie titlu executoriu.
 3. Atunci cand conflictul a ajuns in instant de judecata partile pot cere acordarea unui termen de suspendare a judecatii pentru o periada de cel mult 3 luni in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila. Cererea se face in baza unui contract de mediere. Acordul de mediere poate scurta considerabil durata procesului.
 4. Scurtarea timpului de rezolvare a conflictului reduce substantial costurile.
 5. Atat inainte de a incepe un proces cat si dupa ce acesta a inceput, pe toata durata procedurii de mediere, termenele de prescriptie se suspenda, in limitele legale, si opereaza indiferent daca s-a ajuns, sau nu, la un acord de mediere.

Cand poate avea loc medierea conflictelor de munca?

– inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata

– oricand dupa inceperea unui proces in fata instantelor de judecata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Translate »