DE CE MEDIERE ?

AVANTAJE/BENEFICII IN MEDIERE

In cadrul procedurii de mediere partile sunt ajutate de catre mediator prin tehnici bazate pe analiza conflictului, comunicare si negociere sa fie propriul judecator. Partile nu sunt judecate de catre o terta persoana care decide ce este mai bine pentru ele.

Medierea inseamna:

1.Costuri reduse –  in mediere nu exista costuri cu expertize, taxe si alte cheltuieli aferente unui proces in instanta de judecata.

2.Rezolvarea mai rapida a disputei –Daca in instanta de judecata data si ora sunt impuse, in mediere partile impreuna cu mediatorul pot alege data, ora si locul, ceea ce duce la un timp mult mai scurt pentru solutionarea conflictului.

3.Flexibilitate – in mediere le este permis partilor ca impreuna cu mediatorul sa-si stabileasca propriile reguli de desfasurare a procedurii de solutionare a conflictului, sedintele putandu-se desfasura fata in fata sau separat, comunicarea fiind facilitata de mediator.

4.Implicarea activa si nemijlocita a partilor –  Orice termen prevazut in intelegere (acord de mediere) trebuie sa fie propus si acceptat de  catre parti. Intelegerea (acordul de mediere) apartine partilor.

5.Confidentialitate – medierea este ocrotita prin lege de confidentialitate, atat in privinta documentelor prezentate cat si a discutiilor purtate, oferind astfel incredere. Mediatorul, partile prezente si, dupa caz,  avocatii acestora  se obliga sa pastreze caracterul confidential al medierii.

6.Asigurarea unui cadru privat de discutii – daca instantele de judecata inseamna sedinte publice, procesul de mediere se desfasoara intr-un cadru privat potrivit pentru a putea discuta aspecte delicate pentru parti, foarte importante in gasirea solutiilor

7.Sanse mai mari ca partile sa ajunga la o intelegere – discutiile in cadrul privat duc la descoperirea nevoilor reale ale partilor dandu-le posibilitatea sa identifice si sa adopte solutiile cele mai avantajoase in raport cu acele nevoi.

8.Relansarea relatiilor dintre parti rezolvarea prin mediere a unui conflict inseamna solutie reciproc acceptata si cu avantaje de ambele parti,  deci o situatie de castig-castig, care duce la relansarea relatiilor dintre parti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Translate »